avatar
Zeliha Tekin Doç. Dr. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ
Yayın 4 Hakemlik 31 CrossRef Atıf 1
4 Yayın
31 Hakemlik
1 CrossRef Atıf

Uzmanlık Alanları

Kariyer Danışmanlığı Uygulamalı Etik Endüstriyel ve Örgütsel Psikoloji (İnsan Faktörleri Dahil) Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış Girişimcilik İnovasyon Yönetimi Strateji

Biyografi

Doç. Dr. Zeliha Tekin, 1976 yılında İstanbul’da doğmuştur. Sırasıyla, Pazarlama, Sosyal Bilimler; İşletme ve Psikoloji Yandal (Burslu) bölümlerinden mezun olmuştur. 2008 yılında Haliç Üniversitesi’nde İşletme Tezli Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. 2013 senesinde Haliç Üniversitesinde İşletme doktora programına başlamış ve 2015 yılında 2214 TÜBİTAK Doktora Sırası Araştırma Bursunu kazanarak İngiltere’de The University of Manchester (Manchester Business School) Manchester Institute of Innovation Research’da inovasyon ve bilgi yönetimi üzerine araştırmalar yapmış ve inovasyon politikaları, ürün geliştirme, proje yönetimi, enerji verimliliği, iklim değişikliği ve girişimcilik gibi konularda eğitim seminerleri ve programlarına katılmıştır. 2016’da Türkiye’ye dönmüş, doktorasını bitirmiş ve aynı yıl Muş Alparslan Üniversitesi’nde Yönetim ve Organizasyon Bölümü bölümünde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmaya başlamıştır ve 2017 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 81 İle 81 Akademik Danışman Programı kapsamında Muş Ticaret ve Sanayi Odasının Akademik Danışmanlığını yürütmüş yine aynı kapsamda “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Türkiye Sanayi Envanteri Bilgi Sisteminin Oluşturulması” projesinde araştırmacı olarak yer almıştır. 2017 yılında ayrıca “Muş İlinin Kadın Girişimci Potansiyelinin İncelenmesi” adlı bilimsel araştırma projesinin yürütücülüğünü yapmıştır. Dr. Tekin Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulunda Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanlığı, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcılığı görevlerini yürütmüş 2018’de Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucu Müdürlüğüne atanmıştır ve halen Kariyer Merkezi Müdürlüğü görevini sürdürmektedir. Dr. Tekin, 2018 yılından bu yana TÜBİTAK’ın Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışmalarında üniversite tarafından uzman olarak görevlendirilmiş, 2019 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kamu-Üniversite-Sanayi-İşbirliği (KÜSİ) Çalışma Grubu üyesi olarak seçilmiş ve KÜSİ Muş İl temsilciliği yapmıştır. Dr. Tekin, 2020 yılında Türkiye Üniversite Liderlik İyileştirme Programı (TULİP) bünyesindeki 81 ilden başvurunun yapıldığı Yükseköğretimde Kadın Liderliğini Geliştirme ve Güçlendirme Eğitim ve Mentorlük Programına seçilerek Muş Alparslan Üniversitesini temsil etmiştir.
Dr. Zeliha Tekin’in “İşletmelerde Bilgi, İnovasyon ve Yeni Ürün Geliştirme Yönetimi”, “Başarı Perspektifinden Masallarla Kariyer ve Girişimcilik Yolculuğu” ve “İş ve İşletme Etiği” adlı kitapları, inovasyon, Endüstri 4.0, kadın girişimciliği, etik, kariyer yönetimi, zaman yönetimi konularında pek çok akademik çalışması (kitap bölümü, makale, bildiri) bulunmaktadır. Dr. Tekin ayrıca, kongre ve akademik dergilerde hakem, yayın ve bilim kurullarında yer almış üniversiteler, liseler, kurum-kuruluşlar ve işletmelerde gamification/eğlenerek öğrenme tekniğini uygulayarak inovasyon, motivasyon, toplam kalite yönetimi, proje yönetimi, endüstri 4.0, girişimcilik, sosyal girişimcilik, kadın girişimciliği, kadın kooperatifçiliği, yeni ürün geliştirme, etik, kariyer planlama, kariyer yönetimi ve zaman yönetimi konularında eğitim ve seminerler vermiştir. Dr. Tekin, Yaratıcı Girişimcilik Eğitim Programının Türkiye’deki (Creative Entrepreneurship Education Program) sertifikalı eğitmenleri arasındadır.

Kurum

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

Popüler Yayınları

0

2

236

0

1

436

Yayınlar

2

236

1

436

İŞLETMELERİN ENDÜSTRİ 4.0 UYGULAMALARININ İÇERİK ANALİZİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ
Yayın Bilgisi: 2018 , PressAcademia Procedia
DOI: 10.17261/Pressacademia.2018.891
FAVORİ 0 TOPLAM İNDİRİLME SAYISI 1578

0

1578

YÖNETİCİLİKTE AŞİL SENDROMU VE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK İLİŞKİSİ
DOI: 10.33692/avrasyad.510293
FAVORİ 0 TOPLAM İNDİRİLME SAYISI 1218

0

1218

Yayınlar

YÖNETİCİLİKTE AŞİL SENDROMU VE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK İLİŞKİSİ
DOI: 10.33692/avrasyad.510293
ATIF 1 FAVORİ 0 TOPLAM İNDİRİLME SAYISI 1218

1

0

1218

İnteraktif Rehber Aracı
Panel tanıtımını görmek istiyorsanız Turu Başlat' a tıklayabilirsiniz.