Research Article
BibTex RIS Cite

Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları

Year 2017, Volume: 9 Issue: 2, 37 - 50, 30.04.2017

Abstract

Bu çalışmanın amacı; otel işletmelerinde yenilik algısı ve uygulamaları ile bunların işletme performansı üzerindeki

etkisini ortaya koymaktır. Çalışma, nitel araştırma yöntemine dayanan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği

kullanılarak gerçekleştirilmiş ve bölge olarak İç Anadolu Bölgesi ve il bazında Ankara ve Konya’da faaliyet

gösteren dört ve beş yıldızlı 29 adet otel işletmesi çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada, otel işletmelerinin

üst düzey yönetcileri ile görüşülmüş ve elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Çalışmada yer alan

otellerin kategorisi, işletme türü, sahip olunan sertifikaları ve ödülleri, yenilikçi uygulamaları ile yenilik faaliyetlerinin

otel işletmelerinin satış ve karlılığına etkisi incelenmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde otellerde

süreç ve organizasyonel yeniliklerden çok ürün ve pazarlama yeniliklerinin gerçekleştirilmesinde yoğunlaşıldığı

görülmüştür. Yeniliklerin, işletmelerin gelecekteki satışları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu görülürken,

yenilikçi faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirten otel yöneticilerinin, bu faaliyetlerle ilgili somut örnekler verememeleri,

yenilikçi davranışlar ile ilgili somut bulgulara ulaşılmasını engellemiştir. Araştırmaya dahil olan

otel işletmelerinde yenilik yönetiminin yöneticiler tarafından önemsendiği, ancak uygulama ve süreç yönetimi

konusunda yenilik kavaramının, yenilik türlerinin ve bu sürecin nasıl yönetilmesi gerektiğinin net bir şekilde

anlaşılamamasından kaynaklı sorunlar olduğu tespit edilmiştir.

References

  • Akova, B., Ulusoy, G., Payzin, E., Kaylan, A.R., (1998). New product development capabilities of the turkish electronics ındustry. Fifth International Product Development Management Conference. ss.863-876. Como, Italy. Akyos, M. (2007), Firma düzeyinde yenilikçilik (Yenilik) ve Bilgi Yönetimi, http://www.sistems.org/ know_info_ozet.htm adresinden edinilmiştir. Aygen, S. (2006), İşletmelerde yenilik yönetimi sürecinde örgüt yapılarında ve hizmet tasarımlarında yaşanan dönüşümler: Antalya ili beş yıldızlı konaklama işletmelerinde ampirik bir araştırma ve hizmet tasarımı önerisi. (Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Konya). https://tez.yok. gov.tr/UlusalTezMerkezi/ adresinden edinilmiştir. Sayfa | 48 KEVSER ÇINAR / Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları Agarwal, S., Krishna E.M., S. Dev, C. (2003), Market orientation and performance in service firms: role of innovation, Journal of Services Marketing, 17 (1), pp. 68-82.doi.org/10.1108/ 08876040310461282. Çeliktaş, H. (2008), İnovasyon yönetimi: Çukurova bölgesinde faaliyet gösteren şirketlerde inovasyon uygulamalarının tespitine yönelik bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Adana). http://library.cu.edu. tr/tezler/6843.pdf adresinden edinilmiştir. Çepni, S., (2007). Araştırma ve proje çalışmalarına giriş. Trabzon: Celepler Matbaacılık. Drucker, Peter. F. (1985). Innovation and entrepreneurship: Practice And Principles. London: Heinemann. Durna, U. (2002). Yenilik yönetimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Durna, U. & Babür, S. (2012). Otel işletmelerinde yenilik uygulamaları. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 3/1 73-98. http://www.arastirmax.com/en/system/files/ dergiler/68426/makaleler/3/1/arastirmax-otel- isletmelerinde-yenilik-uygulamalari.pdf adresinden edinilmiştir. Elçi, Ş. (2010), İnovasyon kalkınmanın ve rekabetin anahtarı. Ankara: Technopolis Group Yayıncılık. Eraslan H., Bulu M., Bakan İ. (2008). Kümelenmeler ve inovasyon etkisi: Türk turizm sektöründe uygulamalar URAK. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, Yıl:5 Sayı:3. http://rektorluk.istinye.edu. tr/uploads/kumelenmeler_ve_inovasyona_etkisi. pdf adresinden edinilmiştir. European Commission (2004). European ınnovation scoreboard 2004: Comparative Analysis Of Innovation Performance. Commission Staff Working Paper, Brussels 19.11.2004, Sec (2004), 1475:15198/04 http://register.consilium.europa. eu/doc/srv?l=EN&f=ST%2015189%202004%20 INIT adresinden edinilmiştir. Frehse, J. (2006), Innovative product development in hotel operations, Journal of Quality Assurance in Hospitality and Tourism, Vol. 6, No. 3/4,129- 146. Published online: 08 Sep 2008 http://dx.doi. org/10.1300/J162v06n03_08 adresinden edinilmiştir. Gallouj, F., Weinstein, O. (1997). Innovation in services. Research Policy. 26 (4–5), ss.537–556. HAL Id: halshs-01133098 https://halshs.archives-ouvertes. fr/halshs-01133098. adresinden edinilmiştir. Güleş, H. K., Bülbül H. (2004) Yenilikçilik-İşletmeler için stratejik rekabet aracı.1. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Hipp, C., Grupp, H. (2005). Innovation in the service sector: the demand for service-specific innovation measurement concepts and typologies.Research Policy.34,.517-535. https://doi.org/10.1016/j.respol.2005.03.002 adresinden edinilmiştir. Hjalager, A. M. (2002). Repairing innovation defectiveness in tourism. Tourism Management. 23,465- 474.0261-5177/02/$-see front matter. Elsevier Science Ltd https://tr.scribd.com/document/271538282/Hjalager- A-m-2002-Repairing-Innovation-Defectiveness- in-Tourism adresinden edinilmiştir. Jacob, M., Tinotre, J., Agiuilo. E., Bravo, A., Mulet, J. (2003), Innovation in the tourism sector: results from a pilot study in the Balearic Islands; Tourism Economics, Vol. 9, No. 3, 279-295. http://journals.sagepub. com/doi/abs/10.1177/135481660300900303 adresinden edinilmiştir. Kaptan, S. (1991). Bilimsel araştırma ve istatistik teknikler. Ankara: Tekışık Matbaası. Kırım, A. (2006), İş modeli inovasyonu. Ankara: Sistem Yayıncılık. Lyons, R.K., Chatman, J.A., Joyce, C.K. (2007). “Innovation in services: corporate culture and investment banking”, California Management Review, Vol:50(1), 174- 191. http://journals.sagepub.com/ doi/abs/10.2307/41166422?journalCode=cmra adreslerinden edinilmiştir. Martinez-Ros, E., Orfila-Sintes, F. (2009), Innovation activity in the hotel industry, TechnoSayfa | 49 AKSARAY ÜNİVERSİTESİ İİBF DERGİSİ | Mayıs 2017 - Cilt 9 - Sayı 2 vation, 29(9), 632-641.doi:10.1016/j.technovation. 2009.02.004 http://hdl.handle.net/10016/7752 adresinden edinilmiştir. Miles, I. (2010). Service innovation. ın: maglio pp (ed) handbook of service science: research and ınnovations ın the service economy. New York: Springer, OECD (2005). Oslo Manual: Guidelines for collecting and interpreting innovation data. OECD, Paris. 3rd edition. ISBN978-92-64-01308-3 http://www.oecd.org/sti/inno/oslomanualguidelinesforcollectingandinterpretinginnovationdata3rdedition. htm adresinden edinilmiştir. Orfila-Sintes, F. (2005). Innovation activity in the hotel industry: evidence from Balearic islands. Tourism Management. 1 (26), ss. 851-865. doi: 10.1016/j.tourman.2004.05.005. http://hdl.handle.net/10016/7755 adresinden edinilmiştir. Orfila-Sintes, F., Mattsson, J. (2007). Innovation behaviour in the hotel industry, Omega. 37( 2), pp. 380-394. doi: 10.1016/j.omega.2007.04.002 https://www.researchgate.net/publication/ 222051312_Innovation_Behavior_in_the_Hotel_ Industry adresinden edinilmiştir. Orfila-Sintes, F., Mattsson, J. (2009). Innovation behaviour in the hotel industry. Omega – The International Journal Of Management Science. 37(2), 380-394. https://doi.org/10.1016/j.omega.2007.04.002 adresinden edinilmiştir. Ottenbacher, M., Gnoth, J. (2005). “How to develop successful hospitality innovation”. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 46(2),205- 222. h t t p : / / j o u r n a l s . s a g e p u b . c o m / d o i / abs/10.1177/0010880404271097 adresinden edinilmiştir. Miles, M. ve Huberman, M. (1994). Qualitative Data Analysis. İkinci Basım. USA: Sage Publications. Pechlaner, H., Reich, F. (2004), Network strategies in cultural tourism destinations - effets on strategic value of cultural destinations, 54th AIEST Congress. The Future of Small and Medium Sized Enterprises in Tourism, Petra, Jordan,399-413. Pikkemaat, B., Peters, M. (2005). Towards the measurement of innovation - a pilot study in the small and medium sized hotel industry. Journal of Quality Assurance in Hospitality and Tourism. Vol. 6, No. 3(4), 89-112. http://dx.doi.org/10.1300/ J162v06n03_06 adresinden edinilmiştir. Pikkemaat, B. (2008). Innovation in small and medium- sized tourism enterprises in Tyrol, Austria, enterpreneurship and innovation, The international journal of entrepreneurship and innovation. 9(3),187-197.http://journals.sagepub.com/doi/ abs/10.5367/000000008785096601adresinden edinilmiştir. Pivčević, S., Praničević, D.G. (2012). Innovation activity in the hotel sector – the case of Croatia. Economic reserach- Ekonomska istrazivanya, Vol. Special issue no.1,338-363 http://hrcak.srce.hr/103242 adresinden edinilmiştir. Sørensen, F., (2004), Sørensen, F. (2004). Tourism Experience Innovation Networks: Tourism Experience Innovations and the Role of Geographically Organised Production and Information Innovation Networks. Roskilde: Roskilde Universitet. (FS & P Ph.D. afhandlinger; No. 44, Vol. 2004) https://rucforsk.ruc.dk/ws/files/57416708/Tourism_ experience_innovation.pdf adresinden edinilmiştir. Sundbo, J. (2007). Innovation and learning in services. the involvement of employees. Advances in services innovations, Springer, Berlin, Heidelberg, 131-150. Book Of Proceedings, Sayı:1- International Conference On Tourism & Management Studies-Algarve 2011. https:// page-one.live.cf.public.springer.com/pdf/preview/ 10.1007/978-3-540-29860-1_7 adresinden edinilmiştir. Sayfa | 50 KEVSER ÇINAR / Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları Sundbo, J., Orfila-Sintes, F., Sorensen, F. (2007). The Innovative behaviour of tourism firms – comparative studies of Denmark and Spain, Research Policy, (36), 88-106. https://doi.org/10.1016/j. respol.2006.08.004 adresinden edinilmiştir. Tajeddini, K. (2009). Effect of customer orientation and entrepreneurial orientation on innovativeness: Evidence from the hotel industry in Switzerland, Tourism Management, 31(2), pp. 221-231. doi: 10.1016/j.tourman.2009.02.013 https://www.researchgate.net/profile/Kayhan_ Tajeddini/publication/223474655_Effect_ of_Customer_Orientation_and_Entrepreneurial_ Orientation_on_Innovativeness_Evidence_ from_the_Hotel_Industry_in_Switzerland/ links/546edda60cf29806ec2ebf6b/Effect-of-Customer- Orientation-and-Entrepreneurial-Orientation- on-Innovativeness-Evidence-from-the-Hotel-Industry- in-Switzerland.pdf adresinden edinilmiştir. Tekin, Y., Durna, U. (2012). Otel işletmelerinde yenilik yönetimi uygulamaları Alanya’da beş ve dört yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma. Uluslararası Alanya işletme fakültesi dergisi 4 (3), 93-110 http://dergipark.gov.tr/download/article-file/ 201659 adresinden edinilmiştir. Tether, B. S. (2005), Do services innovate (differently)?, Insights from the European innobarometer surve. Industry and innovation.12(2), 153- 184 doi: 10.1080/13662710500087891 https:// bblearn.londonmet.ac.uk/bbcswebdav/courses/ MC6061_201314_SEM1/Journal%20articles/ Do%20services%20innovate.pdf adresinden edinilmiştir. Tether, B., Howells, J. (2007), Changing understanding of innovation in services, DTI, Innovation in services, DTI Occasional paper no: 9,21. https://pdfs.semanticscholar.org/f693/8d51cae- 098dff2ad790a8b96e0dea15d6a2d.pdf adresinden edinilmiştir. Trott, P. (2012). Innovation management and new product development. (5. Baskı). Essex, England: Pearson Education. Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Raporu (2013). Verma, R., Anderson, C., Dixon, M., Enz, C. A., Thompson, G. M., Victorino, L. (2008), Key elements in Service Innovation: Insights for the Hospitality Industry, Round Table Proceedings, Cornell University, School of Hotel Administration. !(1), 6-12. http://scholarship.sha.cornell.edu/cgi/viewcontent. cgi?article=1000&context=chrconf adresinden edinilmiştir. Wahab, S., Cooper, C. (2001). Tourism in the age of globalization. London; Rutledge. Yıldırım, A., Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (5. Baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Year 2017, Volume: 9 Issue: 2, 37 - 50, 30.04.2017

Abstract

References

  • Akova, B., Ulusoy, G., Payzin, E., Kaylan, A.R., (1998). New product development capabilities of the turkish electronics ındustry. Fifth International Product Development Management Conference. ss.863-876. Como, Italy. Akyos, M. (2007), Firma düzeyinde yenilikçilik (Yenilik) ve Bilgi Yönetimi, http://www.sistems.org/ know_info_ozet.htm adresinden edinilmiştir. Aygen, S. (2006), İşletmelerde yenilik yönetimi sürecinde örgüt yapılarında ve hizmet tasarımlarında yaşanan dönüşümler: Antalya ili beş yıldızlı konaklama işletmelerinde ampirik bir araştırma ve hizmet tasarımı önerisi. (Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Konya). https://tez.yok. gov.tr/UlusalTezMerkezi/ adresinden edinilmiştir. Sayfa | 48 KEVSER ÇINAR / Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları Agarwal, S., Krishna E.M., S. Dev, C. (2003), Market orientation and performance in service firms: role of innovation, Journal of Services Marketing, 17 (1), pp. 68-82.doi.org/10.1108/ 08876040310461282. Çeliktaş, H. (2008), İnovasyon yönetimi: Çukurova bölgesinde faaliyet gösteren şirketlerde inovasyon uygulamalarının tespitine yönelik bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Adana). http://library.cu.edu. tr/tezler/6843.pdf adresinden edinilmiştir. Çepni, S., (2007). Araştırma ve proje çalışmalarına giriş. Trabzon: Celepler Matbaacılık. Drucker, Peter. F. (1985). Innovation and entrepreneurship: Practice And Principles. London: Heinemann. Durna, U. (2002). Yenilik yönetimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Durna, U. & Babür, S. (2012). Otel işletmelerinde yenilik uygulamaları. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 3/1 73-98. http://www.arastirmax.com/en/system/files/ dergiler/68426/makaleler/3/1/arastirmax-otel- isletmelerinde-yenilik-uygulamalari.pdf adresinden edinilmiştir. Elçi, Ş. (2010), İnovasyon kalkınmanın ve rekabetin anahtarı. Ankara: Technopolis Group Yayıncılık. Eraslan H., Bulu M., Bakan İ. (2008). Kümelenmeler ve inovasyon etkisi: Türk turizm sektöründe uygulamalar URAK. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, Yıl:5 Sayı:3. http://rektorluk.istinye.edu. tr/uploads/kumelenmeler_ve_inovasyona_etkisi. pdf adresinden edinilmiştir. European Commission (2004). European ınnovation scoreboard 2004: Comparative Analysis Of Innovation Performance. Commission Staff Working Paper, Brussels 19.11.2004, Sec (2004), 1475:15198/04 http://register.consilium.europa. eu/doc/srv?l=EN&f=ST%2015189%202004%20 INIT adresinden edinilmiştir. Frehse, J. (2006), Innovative product development in hotel operations, Journal of Quality Assurance in Hospitality and Tourism, Vol. 6, No. 3/4,129- 146. Published online: 08 Sep 2008 http://dx.doi. org/10.1300/J162v06n03_08 adresinden edinilmiştir. Gallouj, F., Weinstein, O. (1997). Innovation in services. Research Policy. 26 (4–5), ss.537–556. HAL Id: halshs-01133098 https://halshs.archives-ouvertes. fr/halshs-01133098. adresinden edinilmiştir. Güleş, H. K., Bülbül H. (2004) Yenilikçilik-İşletmeler için stratejik rekabet aracı.1. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Hipp, C., Grupp, H. (2005). Innovation in the service sector: the demand for service-specific innovation measurement concepts and typologies.Research Policy.34,.517-535. https://doi.org/10.1016/j.respol.2005.03.002 adresinden edinilmiştir. Hjalager, A. M. (2002). Repairing innovation defectiveness in tourism. Tourism Management. 23,465- 474.0261-5177/02/$-see front matter. Elsevier Science Ltd https://tr.scribd.com/document/271538282/Hjalager- A-m-2002-Repairing-Innovation-Defectiveness- in-Tourism adresinden edinilmiştir. Jacob, M., Tinotre, J., Agiuilo. E., Bravo, A., Mulet, J. (2003), Innovation in the tourism sector: results from a pilot study in the Balearic Islands; Tourism Economics, Vol. 9, No. 3, 279-295. http://journals.sagepub. com/doi/abs/10.1177/135481660300900303 adresinden edinilmiştir. Kaptan, S. (1991). Bilimsel araştırma ve istatistik teknikler. Ankara: Tekışık Matbaası. Kırım, A. (2006), İş modeli inovasyonu. Ankara: Sistem Yayıncılık. Lyons, R.K., Chatman, J.A., Joyce, C.K. (2007). “Innovation in services: corporate culture and investment banking”, California Management Review, Vol:50(1), 174- 191. http://journals.sagepub.com/ doi/abs/10.2307/41166422?journalCode=cmra adreslerinden edinilmiştir. Martinez-Ros, E., Orfila-Sintes, F. (2009), Innovation activity in the hotel industry, TechnoSayfa | 49 AKSARAY ÜNİVERSİTESİ İİBF DERGİSİ | Mayıs 2017 - Cilt 9 - Sayı 2 vation, 29(9), 632-641.doi:10.1016/j.technovation. 2009.02.004 http://hdl.handle.net/10016/7752 adresinden edinilmiştir. Miles, I. (2010). Service innovation. ın: maglio pp (ed) handbook of service science: research and ınnovations ın the service economy. New York: Springer, OECD (2005). Oslo Manual: Guidelines for collecting and interpreting innovation data. OECD, Paris. 3rd edition. ISBN978-92-64-01308-3 http://www.oecd.org/sti/inno/oslomanualguidelinesforcollectingandinterpretinginnovationdata3rdedition. htm adresinden edinilmiştir. Orfila-Sintes, F. (2005). Innovation activity in the hotel industry: evidence from Balearic islands. Tourism Management. 1 (26), ss. 851-865. doi: 10.1016/j.tourman.2004.05.005. http://hdl.handle.net/10016/7755 adresinden edinilmiştir. Orfila-Sintes, F., Mattsson, J. (2007). Innovation behaviour in the hotel industry, Omega. 37( 2), pp. 380-394. doi: 10.1016/j.omega.2007.04.002 https://www.researchgate.net/publication/ 222051312_Innovation_Behavior_in_the_Hotel_ Industry adresinden edinilmiştir. Orfila-Sintes, F., Mattsson, J. (2009). Innovation behaviour in the hotel industry. Omega – The International Journal Of Management Science. 37(2), 380-394. https://doi.org/10.1016/j.omega.2007.04.002 adresinden edinilmiştir. Ottenbacher, M., Gnoth, J. (2005). “How to develop successful hospitality innovation”. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 46(2),205- 222. h t t p : / / j o u r n a l s . s a g e p u b . c o m / d o i / abs/10.1177/0010880404271097 adresinden edinilmiştir. Miles, M. ve Huberman, M. (1994). Qualitative Data Analysis. İkinci Basım. USA: Sage Publications. Pechlaner, H., Reich, F. (2004), Network strategies in cultural tourism destinations - effets on strategic value of cultural destinations, 54th AIEST Congress. The Future of Small and Medium Sized Enterprises in Tourism, Petra, Jordan,399-413. Pikkemaat, B., Peters, M. (2005). Towards the measurement of innovation - a pilot study in the small and medium sized hotel industry. Journal of Quality Assurance in Hospitality and Tourism. Vol. 6, No. 3(4), 89-112. http://dx.doi.org/10.1300/ J162v06n03_06 adresinden edinilmiştir. Pikkemaat, B. (2008). Innovation in small and medium- sized tourism enterprises in Tyrol, Austria, enterpreneurship and innovation, The international journal of entrepreneurship and innovation. 9(3),187-197.http://journals.sagepub.com/doi/ abs/10.5367/000000008785096601adresinden edinilmiştir. Pivčević, S., Praničević, D.G. (2012). Innovation activity in the hotel sector – the case of Croatia. Economic reserach- Ekonomska istrazivanya, Vol. Special issue no.1,338-363 http://hrcak.srce.hr/103242 adresinden edinilmiştir. Sørensen, F., (2004), Sørensen, F. (2004). Tourism Experience Innovation Networks: Tourism Experience Innovations and the Role of Geographically Organised Production and Information Innovation Networks. Roskilde: Roskilde Universitet. (FS & P Ph.D. afhandlinger; No. 44, Vol. 2004) https://rucforsk.ruc.dk/ws/files/57416708/Tourism_ experience_innovation.pdf adresinden edinilmiştir. Sundbo, J. (2007). Innovation and learning in services. the involvement of employees. Advances in services innovations, Springer, Berlin, Heidelberg, 131-150. Book Of Proceedings, Sayı:1- International Conference On Tourism & Management Studies-Algarve 2011. https:// page-one.live.cf.public.springer.com/pdf/preview/ 10.1007/978-3-540-29860-1_7 adresinden edinilmiştir. Sayfa | 50 KEVSER ÇINAR / Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları Sundbo, J., Orfila-Sintes, F., Sorensen, F. (2007). The Innovative behaviour of tourism firms – comparative studies of Denmark and Spain, Research Policy, (36), 88-106. https://doi.org/10.1016/j. respol.2006.08.004 adresinden edinilmiştir. Tajeddini, K. (2009). Effect of customer orientation and entrepreneurial orientation on innovativeness: Evidence from the hotel industry in Switzerland, Tourism Management, 31(2), pp. 221-231. doi: 10.1016/j.tourman.2009.02.013 https://www.researchgate.net/profile/Kayhan_ Tajeddini/publication/223474655_Effect_ of_Customer_Orientation_and_Entrepreneurial_ Orientation_on_Innovativeness_Evidence_ from_the_Hotel_Industry_in_Switzerland/ links/546edda60cf29806ec2ebf6b/Effect-of-Customer- Orientation-and-Entrepreneurial-Orientation- on-Innovativeness-Evidence-from-the-Hotel-Industry- in-Switzerland.pdf adresinden edinilmiştir. Tekin, Y., Durna, U. (2012). Otel işletmelerinde yenilik yönetimi uygulamaları Alanya’da beş ve dört yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma. Uluslararası Alanya işletme fakültesi dergisi 4 (3), 93-110 http://dergipark.gov.tr/download/article-file/ 201659 adresinden edinilmiştir. Tether, B. S. (2005), Do services innovate (differently)?, Insights from the European innobarometer surve. Industry and innovation.12(2), 153- 184 doi: 10.1080/13662710500087891 https:// bblearn.londonmet.ac.uk/bbcswebdav/courses/ MC6061_201314_SEM1/Journal%20articles/ Do%20services%20innovate.pdf adresinden edinilmiştir. Tether, B., Howells, J. (2007), Changing understanding of innovation in services, DTI, Innovation in services, DTI Occasional paper no: 9,21. https://pdfs.semanticscholar.org/f693/8d51cae- 098dff2ad790a8b96e0dea15d6a2d.pdf adresinden edinilmiştir. Trott, P. (2012). Innovation management and new product development. (5. Baskı). Essex, England: Pearson Education. Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Raporu (2013). Verma, R., Anderson, C., Dixon, M., Enz, C. A., Thompson, G. M., Victorino, L. (2008), Key elements in Service Innovation: Insights for the Hospitality Industry, Round Table Proceedings, Cornell University, School of Hotel Administration. !(1), 6-12. http://scholarship.sha.cornell.edu/cgi/viewcontent. cgi?article=1000&context=chrconf adresinden edinilmiştir. Wahab, S., Cooper, C. (2001). Tourism in the age of globalization. London; Rutledge. Yıldırım, A., Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (5. Baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Review Article
Authors

Kevser Çınar

Publication Date April 30, 2017
Published in Issue Year 2017Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Çınar, K. (2017). Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(2), 37-50.
AMA Çınar K. Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları. Journal of ASU FEAS. April 2017;9(2):37-50.
Chicago Çınar, Kevser. “Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı Ve Uygulamaları”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9, no. 2 (April 2017): 37-50.
EndNote Çınar K (April 1, 2017) Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9 2 37–50.
IEEE K. Çınar, “Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları”, Journal of ASU FEAS, vol. 9, no. 2, pp. 37–50, 2017.
ISNAD Çınar, Kevser. “Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı Ve Uygulamaları”. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/2 (April 2017), 37-50.
JAMA Çınar K. Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları. Journal of ASU FEAS. 2017;9:37–50.
MLA Çınar, Kevser. “Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı Ve Uygulamaları”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 2, 2017, pp. 37-50.
Vancouver Çınar K. Otel İşletmelerinde Yenilik Algısı ve Uygulamaları. Journal of ASU FEAS. 2017;9(2):37-50.