Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 10 Sayı: 2, 9 - 18, 30.06.2018

Öz

Çalışmanın amacı Türkiye’de
yaşayan hanelerin kanatlı hayvan eti tüketimine etki eden sosyoekonomik, demografik
ve fert faktörlerinin Lojistik regresyon analizi ile incelenmesidir. Çalışmada
kullanılan veriler Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen
Hanehalkı Bütçe Araştırması Anketinden elde edilmiştir. Verilerin analizinde
Lojistik regresyon, kümeleme analizi ve tanımlayıcı istatistiksel yöntemler
kullanılmıştır. Lojistik regresyon modelinde çoklu doğrusal bağlantı ve model
spesifikasyonu varsayımları sağlanmıştır. Hane halkı reisinin medeni durumu,
cinsiyeti, eğitim düzeyi, yaşı, hanehalkı tipi, cep telefonu sahipliği,
otomobil sahipliği, hanehalkı büyüklüğü, kır/kent durumu, müstakil konut
sahipliği, gelir, alkol ürünleri tüketen haneler, tütün ürünleri tüketen
haneler ve mülkiyet durumu değişkenlerinin ve bunlara ait gölge değişkenlerin Türkiye
hanehalkı kanatlı eti tüketiminde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip
olduğu görülmüştür. 

Kaynakça

  • Aklilu, H. A., Almekinders, C. J. M., Udo, H. M. J., & Van der Zijpp, A. J. (2007). Village poultry consumption and marketing in relation to gender, religious festivals and market access. Tropical Animal Health and Production, 39(3), 165-177.Altuntaş, B. ve Doğan, H. G. (2017). Kırşehir İli Kentsel Alanda Hane Halkının Kanatlı Et Tüketim Alışkanlıklarının ve Satın Alma Kararını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34 (2), 20-28.Anyiro, C. O., Ezeh, C. I., Osondu, C. K., & Madu, L. K. (2013). Meat Consumption Patterns among Different Income Groups in Imo State, Nigeria. Journal of Agriculture, Forestry and the Social Sciences (JOAFSS), 11(1).Bachand, N., Arsenault, J., & Ravel, A. (2015). Urban household meat consumption patterns in Gabon, Central Africa, with a focus on bushmeat. Human dimensions of wildlife, 20(2), 147-158.Besler, H. T., Rakıcıoğlu, N., Ayaz, A., Demirel, Z. B. ve vd. (2015). Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi. Ankara Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara: Merdiven Reklam Tanıtım.Bett, H. K., Musyoka, M. P., Peters, K. J., & Bokelmann, W. (2012). Demand for meat in the rural and urban areas of Kenya: a focus on the indigenous chicken. Economics Research International, 2012, 1-10, doi:10.1155/2012/401472Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve Lisrel Uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi.Dokuzlu, S., Barış, O., Hecer, C. ve Güldaş, M. (2013). Türkiye’de tavuk eti tüketim alışkanlıkları ve marka tercihleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(2), 83-92.Ghosh, J. (2003). Scalable Clustering. In N. Ye (Eds). (2003), The Handbook of Data Mining (Vol. 24). (pp. 247-277). New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates Publishers.Gündüz, O., Esengün, K ve Göktolga, Z. G. (2006). Ailelerin et tüketimleri üzerine bir araştırma: Tokat ili örneği. VII. Tarım Ekonomisi Kongresi, Antalya.Halbrendt, C., Tuan, F., Gempesaw, C., & Dolk-Etz, D. (1994). Rural Chinese Food Consumption: The Case of Guangdong. American Journal of Agricultural Economics, 76(4), 794-799.Hatırlı, S. A., Öztürk, E. ve Aktaş, A. R. (2007). Kırmızı, Tavuk ve Beyaz Et Talebinin Tam Talep Sistemi Yaklaşımıyla Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(6), 211-221.Hekimoğlu, B. ve Altındeğer, M. (2009). Kanatlı Hayvan Eti Sektör Raporu Sorunları ve Çözüm Önerileri. Samsun: Samsun Tarım İl Müdürlüğü.İlgü, E. ve Güneş, H. (2002). Siyah-Alaca Irkından Erkek Sığırların Özel İşletme Koşullarındaki Besi Performansları Üzerinde Araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 28(2), 313-335.İskender, H., Kanbay, Y. ve Özçelik, E. (2015). Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencilerinin tavuk eti tüketim tercihleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 29(1), 09-13.Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın.Karlı, B., & Bilgiç, A. (2014). Factors affecting meat and meat products consumption quantities in Sanliurfa province. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1), 127-136.Lazaridis, P. (2003). Household meat demand in Greece: a demand systems approach using microdata. Agribusiness, 19(1), 43-59.Lorcu, F. ve Bolat, B. A. (2012). Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi. JOTAF/Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1), 71-85.Maria, M. V., Danielle, B., Tibor, V., & Stefano, M. (2017). Household Behavior with Respect to Meat Consumption: Differences between Households with and without Children. Veterinary sciences, 4(4), 53.Mert, M. (2016). SPSS STATA Yatay Kesit Veri Analizi Bilgisayar Uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık.Mertler, C. A., & Reinhart, R. V. (2017). Advanced and multivariate statistical methods: Practical application and interpretation. Newyork: Taylor & Francis.Nguyen, V. P., & Mergenthaler, M. (2013, September). Meat consumption patterns in Vietnam: Effects of household characteristics on pork and poultry consumption. 53rd Annual Conference of the German Society of Economic and Social Sciences in Agriculture (GEWISOLA), Berlin, Germany.OECD, (2018). Meat Consumption. https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm (Erişim Tarihi: 11.04.2018).Rokach, L. (2005). A Survey of Clustering Algorithms. In O. Maimon & L. Rokach (Eds.), Data Mining and Knowledge Discovery Handbook (Vol. 2) (pp. 269-298). Newyork: Springer.Terin, M., Yildirim, I., & Çiftçi, K. (2010). Chicken meat production and poultry meat consumption in turkey and its progress. Proceedings of the 2nd Mediterrean Summit of WPSA, AntalyaTÜİK (2009). 2009 TÜİK Hane Halkı Bütçe Anketi Verileri CD.TÜİK (2010). 2010 TÜİK Hane Halkı Bütçe Anketi Verileri CD.TÜİK (2011). 2011 TÜİK Hane Halkı Bütçe Anketi Verileri CD.TÜİK (2012). 2012 TÜİK Hane Halkı Bütçe Anketi Verileri CD.Tümer, E. İ., Akbay, C., Koşum, T. ve Ünal, S. A. (2016). Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketimi Etkileyen Faktörler. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19(4), 433-437.
Yıl 2018, Cilt: 10 Sayı: 2, 9 - 18, 30.06.2018

Öz

Kaynakça

  • Aklilu, H. A., Almekinders, C. J. M., Udo, H. M. J., & Van der Zijpp, A. J. (2007). Village poultry consumption and marketing in relation to gender, religious festivals and market access. Tropical Animal Health and Production, 39(3), 165-177.Altuntaş, B. ve Doğan, H. G. (2017). Kırşehir İli Kentsel Alanda Hane Halkının Kanatlı Et Tüketim Alışkanlıklarının ve Satın Alma Kararını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34 (2), 20-28.Anyiro, C. O., Ezeh, C. I., Osondu, C. K., & Madu, L. K. (2013). Meat Consumption Patterns among Different Income Groups in Imo State, Nigeria. Journal of Agriculture, Forestry and the Social Sciences (JOAFSS), 11(1).Bachand, N., Arsenault, J., & Ravel, A. (2015). Urban household meat consumption patterns in Gabon, Central Africa, with a focus on bushmeat. Human dimensions of wildlife, 20(2), 147-158.Besler, H. T., Rakıcıoğlu, N., Ayaz, A., Demirel, Z. B. ve vd. (2015). Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi. Ankara Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara: Merdiven Reklam Tanıtım.Bett, H. K., Musyoka, M. P., Peters, K. J., & Bokelmann, W. (2012). Demand for meat in the rural and urban areas of Kenya: a focus on the indigenous chicken. Economics Research International, 2012, 1-10, doi:10.1155/2012/401472Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve Lisrel Uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi.Dokuzlu, S., Barış, O., Hecer, C. ve Güldaş, M. (2013). Türkiye’de tavuk eti tüketim alışkanlıkları ve marka tercihleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(2), 83-92.Ghosh, J. (2003). Scalable Clustering. In N. Ye (Eds). (2003), The Handbook of Data Mining (Vol. 24). (pp. 247-277). New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates Publishers.Gündüz, O., Esengün, K ve Göktolga, Z. G. (2006). Ailelerin et tüketimleri üzerine bir araştırma: Tokat ili örneği. VII. Tarım Ekonomisi Kongresi, Antalya.Halbrendt, C., Tuan, F., Gempesaw, C., & Dolk-Etz, D. (1994). Rural Chinese Food Consumption: The Case of Guangdong. American Journal of Agricultural Economics, 76(4), 794-799.Hatırlı, S. A., Öztürk, E. ve Aktaş, A. R. (2007). Kırmızı, Tavuk ve Beyaz Et Talebinin Tam Talep Sistemi Yaklaşımıyla Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(6), 211-221.Hekimoğlu, B. ve Altındeğer, M. (2009). Kanatlı Hayvan Eti Sektör Raporu Sorunları ve Çözüm Önerileri. Samsun: Samsun Tarım İl Müdürlüğü.İlgü, E. ve Güneş, H. (2002). Siyah-Alaca Irkından Erkek Sığırların Özel İşletme Koşullarındaki Besi Performansları Üzerinde Araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 28(2), 313-335.İskender, H., Kanbay, Y. ve Özçelik, E. (2015). Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencilerinin tavuk eti tüketim tercihleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 29(1), 09-13.Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın.Karlı, B., & Bilgiç, A. (2014). Factors affecting meat and meat products consumption quantities in Sanliurfa province. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1), 127-136.Lazaridis, P. (2003). Household meat demand in Greece: a demand systems approach using microdata. Agribusiness, 19(1), 43-59.Lorcu, F. ve Bolat, B. A. (2012). Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi. JOTAF/Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1), 71-85.Maria, M. V., Danielle, B., Tibor, V., & Stefano, M. (2017). Household Behavior with Respect to Meat Consumption: Differences between Households with and without Children. Veterinary sciences, 4(4), 53.Mert, M. (2016). SPSS STATA Yatay Kesit Veri Analizi Bilgisayar Uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık.Mertler, C. A., & Reinhart, R. V. (2017). Advanced and multivariate statistical methods: Practical application and interpretation. Newyork: Taylor & Francis.Nguyen, V. P., & Mergenthaler, M. (2013, September). Meat consumption patterns in Vietnam: Effects of household characteristics on pork and poultry consumption. 53rd Annual Conference of the German Society of Economic and Social Sciences in Agriculture (GEWISOLA), Berlin, Germany.OECD, (2018). Meat Consumption. https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm (Erişim Tarihi: 11.04.2018).Rokach, L. (2005). A Survey of Clustering Algorithms. In O. Maimon & L. Rokach (Eds.), Data Mining and Knowledge Discovery Handbook (Vol. 2) (pp. 269-298). Newyork: Springer.Terin, M., Yildirim, I., & Çiftçi, K. (2010). Chicken meat production and poultry meat consumption in turkey and its progress. Proceedings of the 2nd Mediterrean Summit of WPSA, AntalyaTÜİK (2009). 2009 TÜİK Hane Halkı Bütçe Anketi Verileri CD.TÜİK (2010). 2010 TÜİK Hane Halkı Bütçe Anketi Verileri CD.TÜİK (2011). 2011 TÜİK Hane Halkı Bütçe Anketi Verileri CD.TÜİK (2012). 2012 TÜİK Hane Halkı Bütçe Anketi Verileri CD.Tümer, E. İ., Akbay, C., Koşum, T. ve Ünal, S. A. (2016). Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketimi Etkileyen Faktörler. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19(4), 433-437.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Derleme Makale
Yazarlar

Uğur Ercan

Sezgin Irmak

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ercan, U., & Irmak, S. (2018). Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 9-18.
AMA Ercan U, Irmak S. Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. ASÜ İİBF Dergisi. Haziran 2018;10(2):9-18.
Chicago Ercan, Uğur, ve Sezgin Irmak. “Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10, sy. 2 (Haziran 2018): 9-18.
EndNote Ercan U, Irmak S (01 Haziran 2018) Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 2 9–18.
IEEE U. Ercan ve S. Irmak, “Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”, ASÜ İİBF Dergisi, c. 10, sy. 2, ss. 9–18, 2018.
ISNAD Ercan, Uğur - Irmak, Sezgin. “Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/2 (Haziran 2018), 9-18.
JAMA Ercan U, Irmak S. Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. ASÜ İİBF Dergisi. 2018;10:9–18.
MLA Ercan, Uğur ve Sezgin Irmak. “Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy. 2, 2018, ss. 9-18.
Vancouver Ercan U, Irmak S. Lojistik Regresyon Analizi Kullanılarak Kanatlı Hayvan Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. ASÜ İİBF Dergisi. 2018;10(2):9-18.