Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları

Yıl 2017, Cilt: 9 Sayı: 4, 1 - 10, 30.11.2017

Öz

Göreme Milli Parkı, Kapadokya Bölgesi içinde bulunan, hem milli park hem de Dünya Miras alanı olarak koruma

altında olan turistik potansiyeli yüksek bir alandır. Kapadokya Bölgesi, Erciyes ve Hasan Dağı volkanizmalarına

bağlı olarak ortaya çıkan bazalt örtüsünün rüzgâr ve yağmur tarafından şekillendirilmesi ile günümüzdeki

fiziki görünümüne sahip olmuştur. Alan aynı zamanda, Paleolitik Dönemden beri yerleşme ve ibadet amaçlı

kullanılmış bir kültürel peyzaj alanıdır. Kapadokya Bölgesi’nin sahip olduğu hassas yapı sebebiyle bu bölgede

devam eden turizm faaliyetlerinin sürdürülebilir nitelikte olması önemlidir. Bu nedenle alanı ziyaret eden turistlerin

alan üzerindeki tüketim baskılarının düşük olması alandaki turizmin sürdürülebilirliği için gereklidir.

Bu çalışmada amaç, Kapadokya Bölgesi’ni ziyaret eden turistlerin genel yaşamlarındaki ve tatildeki tüketim

davranışlarının sürdürülebilirliğini ölçerek birbirleri ile karşılaştırmaktır. Turistlerin genel hayatlarındaki davranışlarının

sürdürülebilirliğini ölçmek amacıyla Doğan vd.(2015) tarafından geliştirilen “Sürdürülebilir Tüketim

Davranışları Ölçeği”, tatildeki tüketim davranışlarını ölçmek amacıyla da yazarlar tarafından bölgeye

özgü geliştirilen “Tatil Sürdürülebilir Tüketim Davranışları Ölçeği” uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, bölgeyi

ziyaret eden turistlerin genel yaşam sürdürülebilir tüketim davranış puanlarının yüksek, tatil sürdürülebilir

tüketim davranışlarının ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Atrek, B. ve Madran, C. (2017). Tüketici Perspektifli Sürdürülebilir Tüketim Çalışmaları: Ulusal Alanyazındaki Çalışmalar Üzerine Sistematik Derleme Çalışması.Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi,19: 1-31.
  • Bayazıt Hayta, A. (2009). Sürdürülebilir Tüketim Davranışının Kazanılmasında Tüketici Eğitiminin Rolü, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 10 (3): 143-151.
  • Björnsson, V.J. (2014). EstimatedCarbonFootprint of foreigntourists in Iceland – A bottom-upanalysis of direct CO2 emissions.Master’s thesis, University of Iceland. Budeanu, A. (2007). Sustainable tourist behaviour – a discussion of opportunitiesforchange. International Journal of Consumer Studies, 31 (2007) 499–508.
  • Chafe, Z. (2005) Consumer Demandand Operator- Supportfor Sociallyand Environmentally Responsible Tourism. [www document]. http://www. ecotourism.org/webmodules/webarticlesnet/ articlefiles/62_consumer%20Demand%20For%20 Responsible%20 Tourism.pdf.
  • Chiu, Y.T.H., Lee, W.I. &Chen, T.H. (2014). Environmentallyresponsible behavior in ecotourism: Antecedentsandimplications. Tourism Management 40 (2014): 321-329
  • Doğan, O., Bulut, Z. A. ve KökalanÇımrın, F. (2015). Bireylerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışlarının Ölçülmesine Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 29 (4): 659-678.
  • Hekimci, F. (2012). Sürdürülebilir Yarınlar İçin; “Sürdürülebilir Tüketim ve Enerji Verimliliği”, http://anahtar.sanayi.gov.tr/tr/news/surdurulebilir- yarinlar-icin-surdurulebilir-tuketim-ve-enerji- verimliligi/158.
  • Johnson, P.A. (2003). ExploringtheEcologicalFootprint of Tourism in Ontario. Master thesis, University of Waterloo.
  • Juvan, E. ve Dolnicar, S. (2016). MeasuringEnvironmentallySustainableTouristBehaviour. Annals of TourismResearch 59, 30–44.
  • Karalar, R. ve Kiracı, H. (2010). Bireysel Değerlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışı Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Öğretmenler Üzerinde Bir Araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi 2/2 (2010) 79-106.
  • Karalar, R. ve Kiracı, H. (2011). Çevresel Sorunlara Karşı Bir Çözüm Önerisi Olarak Sürdürülebilir Tüketim Düşüncesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 30: 63-76.
  • Martens, S. &Spaargaren, G. (2005) Thepolitics of sustainableconsumption: thecase of theNetherlands. Sustainability: Science, PracticeandPolicy, 1, 29–42.
  • O’Connor, K.M. (2009). TheEcologicalFootprint of International Tourists in New Zealand. Master thesis. MasseyUniversity, New Zealand.
  • OECD (2002). Towardssustainablehouseholdconsumption? Trendsandpolicies in OECD countries. http://www.oecd ilibrary.org/environment/ towards-sustainable-household consumption_ 9789264175068-en, et: 27.10.2017.
  • Özdemir, O., Güneş, M. H. ve Demir, S. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (Gdo’lara) Yönelik Bilgi Düzeyleri Tutumları ve Sürdürülebilir Tüketim Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 29 (1): 53-68.
  • Özgül, E. (2010). Tüketicilerin Değer Yapıları, Gönüllü Sade Yaşam Tarzı ve Sürdürülebilir Tüketim Üzerindeki Etkileri H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28(2): 117-150.
  • Özsoy, T. ve Madran, C. (2015). Ürün Ömrü Algısının Sürdürülebilir Tüketim Boyutundan Bir Analizi. Küresel İktisat ve İşletme Çalışmaları Dergisi. 4(7): (73-91).
  • Şener, A. ve Hazer, O. (2007). Değerlerin Kadınların Sürdürülebilir Tüketim Davranışı Üzerindeki Etkilerine İlişkin Bir Araştırma. Hacettepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar E-dergisi http://www.sdergi.hacettepe.edu.tr/makaleler/Arzu_Sener_Oya_Hazer-20-6-2007.pdf.
  • Visvanathan, C. & Kumar, S. (2007). 3R initiatives in Asia, International Conference on Cleaner Technologies and Environmental Management (ICCTEM), Pondicherry, Hindistan. http://www.tanitma.gov.tr/TR,22783/kapadokya.html, et:27.10.2017.
  • http://www.nevsehirkulturturizm.gov.tr/Eklenti/49614,2010-2016-muze-ziyaretci-sayilaripdf.pdf?0, et:27.10.2017.
  • http://www.raosoft.com/samplesize.html,et:27.10.2017.
  • http://faculty.ait.ac.th/visu/public/uploads/Prof%20Visu’s%20CV/Conferance/12/3R-Asia.Presentation.pdf, et: 27.10.2017.
  • http://www.un.org/esa/sustdev/sdissues/consumption/MarrakechReport.pdf,et: 27.10.2017.
  • http://www.festtravel.com/tr/sorumlu-turizm-ve-seyahat,et: 28.10.2017.
Yıl 2017, Cilt: 9 Sayı: 4, 1 - 10, 30.11.2017

Öz

Kaynakça

  • Atrek, B. ve Madran, C. (2017). Tüketici Perspektifli Sürdürülebilir Tüketim Çalışmaları: Ulusal Alanyazındaki Çalışmalar Üzerine Sistematik Derleme Çalışması.Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi,19: 1-31.
  • Bayazıt Hayta, A. (2009). Sürdürülebilir Tüketim Davranışının Kazanılmasında Tüketici Eğitiminin Rolü, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 10 (3): 143-151.
  • Björnsson, V.J. (2014). EstimatedCarbonFootprint of foreigntourists in Iceland – A bottom-upanalysis of direct CO2 emissions.Master’s thesis, University of Iceland. Budeanu, A. (2007). Sustainable tourist behaviour – a discussion of opportunitiesforchange. International Journal of Consumer Studies, 31 (2007) 499–508.
  • Chafe, Z. (2005) Consumer Demandand Operator- Supportfor Sociallyand Environmentally Responsible Tourism. [www document]. http://www. ecotourism.org/webmodules/webarticlesnet/ articlefiles/62_consumer%20Demand%20For%20 Responsible%20 Tourism.pdf.
  • Chiu, Y.T.H., Lee, W.I. &Chen, T.H. (2014). Environmentallyresponsible behavior in ecotourism: Antecedentsandimplications. Tourism Management 40 (2014): 321-329
  • Doğan, O., Bulut, Z. A. ve KökalanÇımrın, F. (2015). Bireylerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışlarının Ölçülmesine Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 29 (4): 659-678.
  • Hekimci, F. (2012). Sürdürülebilir Yarınlar İçin; “Sürdürülebilir Tüketim ve Enerji Verimliliği”, http://anahtar.sanayi.gov.tr/tr/news/surdurulebilir- yarinlar-icin-surdurulebilir-tuketim-ve-enerji- verimliligi/158.
  • Johnson, P.A. (2003). ExploringtheEcologicalFootprint of Tourism in Ontario. Master thesis, University of Waterloo.
  • Juvan, E. ve Dolnicar, S. (2016). MeasuringEnvironmentallySustainableTouristBehaviour. Annals of TourismResearch 59, 30–44.
  • Karalar, R. ve Kiracı, H. (2010). Bireysel Değerlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışı Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Öğretmenler Üzerinde Bir Araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi 2/2 (2010) 79-106.
  • Karalar, R. ve Kiracı, H. (2011). Çevresel Sorunlara Karşı Bir Çözüm Önerisi Olarak Sürdürülebilir Tüketim Düşüncesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 30: 63-76.
  • Martens, S. &Spaargaren, G. (2005) Thepolitics of sustainableconsumption: thecase of theNetherlands. Sustainability: Science, PracticeandPolicy, 1, 29–42.
  • O’Connor, K.M. (2009). TheEcologicalFootprint of International Tourists in New Zealand. Master thesis. MasseyUniversity, New Zealand.
  • OECD (2002). Towardssustainablehouseholdconsumption? Trendsandpolicies in OECD countries. http://www.oecd ilibrary.org/environment/ towards-sustainable-household consumption_ 9789264175068-en, et: 27.10.2017.
  • Özdemir, O., Güneş, M. H. ve Demir, S. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (Gdo’lara) Yönelik Bilgi Düzeyleri Tutumları ve Sürdürülebilir Tüketim Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 29 (1): 53-68.
  • Özgül, E. (2010). Tüketicilerin Değer Yapıları, Gönüllü Sade Yaşam Tarzı ve Sürdürülebilir Tüketim Üzerindeki Etkileri H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28(2): 117-150.
  • Özsoy, T. ve Madran, C. (2015). Ürün Ömrü Algısının Sürdürülebilir Tüketim Boyutundan Bir Analizi. Küresel İktisat ve İşletme Çalışmaları Dergisi. 4(7): (73-91).
  • Şener, A. ve Hazer, O. (2007). Değerlerin Kadınların Sürdürülebilir Tüketim Davranışı Üzerindeki Etkilerine İlişkin Bir Araştırma. Hacettepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar E-dergisi http://www.sdergi.hacettepe.edu.tr/makaleler/Arzu_Sener_Oya_Hazer-20-6-2007.pdf.
  • Visvanathan, C. & Kumar, S. (2007). 3R initiatives in Asia, International Conference on Cleaner Technologies and Environmental Management (ICCTEM), Pondicherry, Hindistan. http://www.tanitma.gov.tr/TR,22783/kapadokya.html, et:27.10.2017.
  • http://www.nevsehirkulturturizm.gov.tr/Eklenti/49614,2010-2016-muze-ziyaretci-sayilaripdf.pdf?0, et:27.10.2017.
  • http://www.raosoft.com/samplesize.html,et:27.10.2017.
  • http://faculty.ait.ac.th/visu/public/uploads/Prof%20Visu’s%20CV/Conferance/12/3R-Asia.Presentation.pdf, et: 27.10.2017.
  • http://www.un.org/esa/sustdev/sdissues/consumption/MarrakechReport.pdf,et: 27.10.2017.
  • http://www.festtravel.com/tr/sorumlu-turizm-ve-seyahat,et: 28.10.2017.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme Makale
Yazarlar

Funda Varnacı Uzun

Aysu Altaş

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Varnacı Uzun, F., & Altaş, A. (2017). Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(4), 1-10.
AMA Varnacı Uzun F, Altaş A. Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları. ASÜ İİBF Dergisi. Kasım 2017;9(4):1-10.
Chicago Varnacı Uzun, Funda, ve Aysu Altaş. “Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9, sy. 4 (Kasım 2017): 1-10.
EndNote Varnacı Uzun F, Altaş A (01 Kasım 2017) Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9 4 1–10.
IEEE F. Varnacı Uzun ve A. Altaş, “Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları”, ASÜ İİBF Dergisi, c. 9, sy. 4, ss. 1–10, 2017.
ISNAD Varnacı Uzun, Funda - Altaş, Aysu. “Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları”. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/4 (Kasım 2017), 1-10.
JAMA Varnacı Uzun F, Altaş A. Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları. ASÜ İİBF Dergisi. 2017;9:1–10.
MLA Varnacı Uzun, Funda ve Aysu Altaş. “Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 4, 2017, ss. 1-10.
Vancouver Varnacı Uzun F, Altaş A. Kapadokya Bölgesi’ni Ziyaret Eden Turistlerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışları. ASÜ İİBF Dergisi. 2017;9(4):1-10.