Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SWOT Analizi İle Osmaneli İlçesi’nin Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi

Yıl 2019, Cilt: 11 Sayı: 4, 1 - 10, 31.12.2019

Öz

Bu çalışmada amaç, Bilecik İl’inin Osmaneli İlçesi’nin kırsal
turizm potansiyelini ortaya koymak, bu yöndeki güçlü ve zayıf yönlerini, tehdit
ve fırsatları belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda geniş bir literatür taraması
yapılmıştır. Ayrıca ilçede yerel
yönetimlerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Literatür taraması ve görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda
SWOT analizi yapılmıştır. Ulaşılan bulgulara göre; Osmaneli ilçenin var olan
kırsal turizm potansiyeli ele alındığında, yılın dört mevsiminde turizmden faydalanılabilecek
olması en güçlü yönünü yansıtırken, kırsal turizm bakımından girişimcilik
faaliyetlerinin yetersiz olması ise zayıf yönü olarak karşımıza çıkmaktadır. İlçenin
Bursa ve Eskişehir illerine yakın olması turist potansiyeli açısından önemli bir
fırsat unsurunu oluştururken, ilçe için önem arz eden Sakarya Nehri'nin
kirletilmesi ve sularının çekilmesi doğal yaşam açısından bir tehdit olarak
görülmektedir. Turizm ile ilgili ilçe için gelecekte alınacak karar ve yapılacak
yatırımlarda SWOT analizi sonucunda elde edilen sonuçların göz önüne alınması
önerilmektedir.

Kaynakça

  • Anonim (2013) Türkiye Kültür Portalı Web Sayfası (https://www.kulturportali.gov.tr), (02,02.2018).
  • Anonim (2018). Kültür ve Turizm Bakanlığı Web Sayfası (http://www.kultur.gov.tr), (02,02.2018).
  • Anonim (2018). Osmaneli Belediyesi Web Sayfası (https://www.osmaneli.bel.tr), (06,02.2018).
  • Avcıkurt, Cevdet, Ahmet Köroğlu ve Murat Doğdubay (2003) “Alternatif Turizmin Planlanmasında Swot Analizinin Uygulanması” [Bildiri], Türkiye Alternatif Turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansı, Çankırı, s.3.
  • Avcıkurt, Cevdet ve Köroğlu Özlem (2008) “Kırsal Turizm”, Ed. (Necdet Hacıoğlu ve Cevdet Avcıkurt), Turistik Ürün Çeşitlendirilmesi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, (61-82).
  • Ayaz, Nurettin (2012) “Kırsal Turizm ve Paydaşları: Belediye Başkanlarının Tutumlarına Yönelik Bir Araştırma”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Bilimleri Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı, Ankara, ss. 43-44
  • Boyacıoğlu, Ebru Zümrüt (2014). “Kırsal Turizmde Kadın Girişimciliği: Edirne Örneği”, International Journal of Social and Sciences, 4(2), ss. 82-90.
  • Çağlar, Nuray (2009) “Osmaneli (Lefke) Kültür Varlıklarının Turizme Kazandırılması İçin Bir Örnek Çalışma” Fen Bilimleri Enstitüsü Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, S. 19
  • Çeken, Hüseyin Levent Karadağ ve Taner Dalgın (2007) “Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yaklaşım Kırsal Turizm ve Türkiye’ye Yönelik Teorik Bir Çalışma”, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 7(1), ss. 1-14.
  • Çeken, Hüseyin Metin Uçar ve Taner Dalgın (2012) “Kırsal Turizmin Gelişimi Konusunda Yerel Halkın Algıları: Fethiye Yöresi Örneği”, Turizm & Araştırma Dergisi, 1 (1), ss. 1-30.
  • Çuhadar Yusuf (2017) “Konaklama İşletmelerinde Her şey Dahil Sisteminin Yiyecek İçecek Yönetimi Üzerine Etkileri: Bodrum Ve Çevresinde Faaliyet Gösteren Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama”, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Isparta, S:1
  • Esengün, Kemal Hasan Akça ve Murat Sayılı (2002) “Dağlık ve Ormanlık Alanlarda Kırsal Turizm Faaliyeti ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma”, I.Ulusal Ormancılık Kooperatifleri Sempozyumu, 22-23 Mart, Kastamonu, (97-102).
  • Evcim, Seçkin (2004) “Seçkin Osmaneli (Lefke) HagiosGeorgios Osmanlı Dönemi Rum Kilisesi”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir,
  • Gülpınar, Akbulut (2010) “Türkiye’de Kaplıca Turizmi ve Sorunları”, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 9(1), ss. 35-54
  • Hernández, M. Juan, Rafael Suárez Vega ve Yolanda Santana Jiménez (2016) “The Inter-relationship Between Rural and MassTourism: The Case of Catalonia”, Spain Tourism Management, C: 54, ss. 43 - 57.
  • Kan, Mustafa Bülent Gülçubuk ve Murat Küçükçongar (2012) “Coğrafi İşaretlerin Kırsal Turizmde Kullanılma Olanakları”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (22), ss. (93-101).
  • Kızılaslan, Nuray ve Tayfur Ünal (2014). “Tokat İlinin Ekoturizm/Kırsal Turizm Potansiyeli ve SWOT Analizi”, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, Sayı: 9, ss. 45-61.
  • Kiper, Tuğba ve Emine Yılmaz, (2008). “Şarköy-Kumbağ Arasında Kırsal Kalkınmayı Destekleyici Turizmin Olabilirliği ve Yerel Halkın Rolü”, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (2), ss. 159-168.
  • Kozak, Nazmi Meryem Akoğlan Kozak ve Metin Kozak (2015) “Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar” Detay Yayıncılık, Yenilenmiş 18. Baskı, Ankara, s:37
  • Küçükaltan, Derman (1997). Trakya Ekonomisi İçin Bir Bölgesel Kalkınma Modeli: Kırsal Turizm., 7. Ulusal Bölge Bilimi Bölge Planlama Kongresi, 1. Kitap, 20-22 Ekim, Pro-Ofset Matbaacılık, İzmir.
  • Küçük, Müşerref (2013). “Kültür Turizmi Kapsamında Yer Alan Festival Etkinliklerinin Yerel Kalkınmaya Katkısı: Uluslararası Beyşehir Göl Festivali Üzerine Bir Araştırma’’, I.Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Bildiri Kitabı, Kop Bölgesi Üniversiteler Birliği, s. 347
  • Marzo Navarro, Mercedes Marta Pedraja Iglesias ve Lucia Vinzón (2015) “Sustainability indicators of rural tourism from the perspective of the residents ”, TourismGeographies, 17 (4), ss. 586-602.
  • Olalı, Hasan ve Alp Timur (1988) “Turizmin Türk Ekonomisindeki Yeri”, Ofis Ticaret Matbaacılık San. Ltd. Şti., İzmir.
  • Ongun, Utku Bekir Gövdere ve Uğur Çiçek (2016) “Yeşilova’nın Kırsal Turizm Potansiyelinin Swot Analizi İle Değerlendirilmesi” Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, C 7: 16, ss.75-88.
  • Ongun, Utku Bekir Gövdere ve Ayşe Durgun Kaygısız (2015). “Burdur İlinin Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi: Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C 12, ss. 99-116.
  • Öztürk, Yüksel ve İrfan Yazıcıoğlu (2002), “Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Alternatif Turizm Faaliyetleri Üzerine Teorik Bir Çalışma”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, ss. 183-195.
  • Somuncu, Mehmet (2004) “Dağcılık ve Dağ Turizmindeki İkilem: Ekonomik Yarar ve Ekolojik Bedel” Coğrafi Bilimler Dergisi, Ankara, C 2 (1), ss. 1-21
  • Soykan, Füsun (1999) “Doğal Çevre ve Kırsal Kültürle Bütünleşen Bir Turizm Türü: Kırsal Turizm”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Yıl: 10, Mart- Haziran, ss. 67-75.
  • Soykan, Füsun (2003) “Kırsal Turizm ve Türkiye Turizmi İçin Önemi”, Ege Coğrafya Dergisi, 12, İzmir, ss. 1-11.
  • Soykan, Füsun (2004) “Bir Turizm Coğrafyası Araştırması: Kırsal Alanların Turizm Potansiyelinin Saptanması ve Şirince Köyüne (İzmir) Uygulaması”, Eğe Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • Swarbrooke, John (1995) “Sustainable Tourism And The Development And Regeneration of Rural Regions in Europe: A Maketing Approach”, MED Campus, Seminar in Urban, Rural Cultural Tourism September 25-30, Boğaziçi University Printing Office, 1997, İstanbul.
  • Torre, Genoveva Millán Vázquez ve Aguda Gutiérrez (2008) “The demand of rural tourism in a natural park in Southern Spain”, In: P.M. Burnsand M. Novelli (Eds.), Tourism Development: Growth, MythsandInequalities. (p.113-125). London: CAB International.
  • Torres, Rebecca Maria Paul Skillicorn ve Velvet Nelson (2011) “Community Corporate Joint Ventures: An Alternative Model for Pro-Poor Tourism Development”, Tourism Planning & Development, C 8 (3), ss. 297-316.
  • Turkay, Oğuz (2008) ‘‘Marmara Bölgesi – Diğer İller’’ (Editör: G. Aktaş), Turizm Coğrafyası içinde, Detay Yayıncılık, Ankara, ss. 97-119
  • Vatan, Ahmet (2017) “Bilecik İlinin Turizm Envanteri” Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, C 5 (53), ss. 183-205
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme Makale
Yazarlar

Yusuf Çuhadar 0000-0002-1765-9675

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Çuhadar, Y. (2019). SWOT Analizi İle Osmaneli İlçesi’nin Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(4), 1-10.