BibTex RIS Kaynak Göster

REGIONAL PLANNING IN TOURISM AND SUSTAINABILITY TOURISM: ALTINOLUK CASE

Yıl 2010, Cilt: 2 Sayı: 2, 35 - 47, 31.07.2010

Öz

The concept of sustainability means maintaining the resources not only for this generation but also for the future generation. Concerning to this, a new concept which is called tourism planning is becoming important. Planning is so necessary for tourism as the other sectors. Tourism planning is applied in five scales that are inside the region, national, regional, local and sectoral planning. It seems impossible to improve tourism goods, services, products and regions without a proper planning. The fundamental aim of this study is to determine not only the existing state of the region according to general and touristic characteristics of Altınoluk region and its improvement process but also what can be done to improve tourism in the extent of sustainability in the light of the data mentioned at the beginning. A conclusion of this study, genereal and touristic caharacteristics of the region should determine carefully and there must be a cooperation and cohesion between local government, regional community and tourists. Also, there is a necessity to make an effort for evaluating of touristic resources of the region

Kaynakça

  • ARSLAN, K. (2005). Bölgesel Kalkınma Farklılıklarının Giderilmesinde Etkin Bir Araç: Bölgesel Planlama ve Bölgesel Planlama Ajansları, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (7), (s: 275-294).
  • BOONYOBHAS, A. (1996). Tourism Planning Concept for Ko Samui, Thailand: A Sustainable Development Approach, Doctoral Thesis, Texas A&M Univesity, Texas, USA.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş. (2004). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Dördüncü Baskı, Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • CEYLAN, T. (2001). Turizm ve Sürdürülebilir Gelişme, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Güz, (s: 169-177).
  • COLLADOS, C. ve DUANE, T. P. (1999). Natural Capital And Quality of Life: A Model for Evaluating the Sustainability of Alternative Regional Development Paths, Ecological Economics, 30, (s: 441-460).
  • CONNELL, J., PAGE, S. J. ve BENTLEY, T. (2009). Towards Sustainable Tourism Planning in New Zealand: Monitoring Local Government Planning Under the Resource Management Act, Tourism Management, 30 (6), (s: 867-877).
  • ÇAVUŞ, Ş. ve TANRISEVDİ, A. (2000). Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Ölçekli Bir Sürdürülebilir Turizm Gelişme Modeli Önerisi, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Eylül-Aralık, (s: 149-159).
  • ÇEVİRGEN, A. (2003). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Ekoturizm ve Edremit Yöresi İçin Bir Model Önerisi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir.
  • Dunham, I. M. ‘Our Common Future’, http://www.ourcommonfuture.org (10.03.2009).
  • DODDS, R. (2007). Sustainable Tourism Policy – Rejuvenation or a Critical Strategic Initiative, Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 18 (2), (s: 277-298).
  • GARROD, B. ve FYALL, A. (1998). Beyond The Rhetoric of Sustainable Tourism, Tourism Management, 19 (3), (s: 199-212).
  • GUNN, C. A. (1994). Tourism Planning, Third Edition, Taylor&Francis, Washington.
  • HALL, M. C. (1999). Tourism Planning Policies, Processes and Relationships, Prentice Hall, London.
  • İRTEM, E. ve KARAMAN, E. (2004). Edremit Küçükkuyu Arasındaki Turizm Faaliyetlerinin Kıyı Alanlarına Etkisi ve Önerilen Yönetim Programı, İTÜ Dergisi/d Mühendislik, 3 (1), Şubat, (s: 3-14).
  • KARAMAN, E. (2003). Edremit Küçükkuyu Arasındaki Turizm Faaliyetlerinin Kıyı Alanlarına Etkisi, Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • LAI, K., LI, Y. ve FENG, X. (2006). Gap Between Tourism Planning and Implementation: A Case of China, Tourism Management, 27, (s: 1171-1180).
  • LEE, H. (1997). Social Carrying Capacity of Tourism Palnning at an Alternative Tourism Destination: Crowding, Satisfaction and Behaviour, Doctoral Thesis, Pennsylvania State University, Pennsylvania, USA.
  • MANSFELD, Y. ve JONAS, A. (2006). Evaluating the Socio-Cultural Carrying Capacity of Rural Tourism Communities: A “Value Stretch” Approach, Royal Dutch Geographical Society, 97(5), (s: 583-601).
  • MOWFORTH, M. ve MUNT, I. (1998). Tourism and Sustainability, Routledge, New York.
  • OLALI, H. (1990). Turizm Politikası ve Planlaması, İşletme Fakültesi Yayınları No: 228, İstanbul.
  • ÖZBEY, F. A. ‘Küreselleşme Sürecinde Sürdürülebilir Turizm Kalkınması’, http://www.econturk.org/Turkiyeekonomisi/kuresellesme.doc (16.10.2008.
  • ROHR, E. (1997). Planning for Sustainable Tourism in Old Havana, Cuba, Master Thesis, Carleton University, Ottawa, Canada.
  • SAARINEN, J. (2006). Traditions of Sustainability in Tourism Studies, Annals of Tourism Research, 33 (4), (s: 1121-1140).
  • SALKIM, M. (2007). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Turistik Ürün Çeşitlendirme Politikaları ve Antalya Örneği. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir.
  • SCHARPF, H. (1999). Sürdürülebilirlik Açısından Bölgesel ve Yerel Yönetimlerin Turizm Politikasındaki Görevleri, 21. Yüzyılda Sürdürülebilir Turizm Politikaları, Derleyen Semra Atabay, Yıldız Teknik Üniversitesi Basım-Yayın Merkezi, İstanbul, (s: 17-24).
  • SINCLAIR, D. ve JAYAWARDENA, C. (2003). The Development of Sustainable Tourism in the Guianas, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 15 (7), (s: 402-407).
  • USTA, Ö. (2008), Turizm, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • YAVUZ, E. ve ZIĞINDERE, Y. Ö. (2000). Sürdürülebilir Kalkınmanın Turizme Etkisi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (4), (s: 322-336).
  • YÜKSEL, F., BRAMWELL, B. ve YÜKSEL, A. (1999). Stakeholder Interviews and Tourism Planning at Pamukkale, Turkey, Tourism Management, 20, (s: 351- 360).
  • WTO (A World Tourism Organization Publication -UNWTO- developed with the assistance of WTO Consultant Edward Inskeep) (1994), National and Regional Planning, Thomson Learning, California.
  • WU, B. (2002). Regional Tourism Planning Principles, Tourism Management, 23, (s: 639-645).
  • “Our Common Future, Chapter 2: Towards Sustainable Development”.http:/www.un- documents.net/ocf-02.htm (10.03.2008).
  • http://www.kgm.gov.tr/ilce2asp (12.10.2009).
  • http://www.kazdaglari.com/yeri/yeri.html (01.09.2009).
  • http://www.kazdaglari.com/bitkiler/bitkiler.html (01.09.2009).
  • http://www.kazdaglari.com/kultur/antand/antand.html (01.09.2009). .

TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ

Yıl 2010, Cilt: 2 Sayı: 2, 35 - 47, 31.07.2010

Öz

Kaynakların korunarak gelecek kuşakların da kullanımına olanak sağlanmasını amaçlayan sürdürülebilirlik kavramının turizme uyarlanması sırasında, turizmde planlama çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Planlama kavramı, birçok alan gibi turizmin de gelişimi için son derece gereklidir. Turizm planlaması bölgeler içi, ulusal, bölgesel, yerel ve sektörel ölçeklerde uygulanmaktadır. Araştırmanın temel amacı, Altınoluk bölgesinin genel ve turistik özellikleri ve bölgenin gelişim sürecini ortaya koyarak, bölgenin mevcut durumunun tespit edilmesi ve bu bilgiler ışığında, bölgede sürdürülebilirlik kapsamında turizmin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiğinin ortaya konulmasıdır. Araştırmada, Antınoluk’u ziyaret eden yerli ziyaretçilerle yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Anket uygulaması ile elde edilen verilerin analizinde, bölgenin turistik kaynakların değerlendirilmesi konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Kaynakça

  • ARSLAN, K. (2005). Bölgesel Kalkınma Farklılıklarının Giderilmesinde Etkin Bir Araç: Bölgesel Planlama ve Bölgesel Planlama Ajansları, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (7), (s: 275-294).
  • BOONYOBHAS, A. (1996). Tourism Planning Concept for Ko Samui, Thailand: A Sustainable Development Approach, Doctoral Thesis, Texas A&M Univesity, Texas, USA.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş. (2004). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Dördüncü Baskı, Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • CEYLAN, T. (2001). Turizm ve Sürdürülebilir Gelişme, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Güz, (s: 169-177).
  • COLLADOS, C. ve DUANE, T. P. (1999). Natural Capital And Quality of Life: A Model for Evaluating the Sustainability of Alternative Regional Development Paths, Ecological Economics, 30, (s: 441-460).
  • CONNELL, J., PAGE, S. J. ve BENTLEY, T. (2009). Towards Sustainable Tourism Planning in New Zealand: Monitoring Local Government Planning Under the Resource Management Act, Tourism Management, 30 (6), (s: 867-877).
  • ÇAVUŞ, Ş. ve TANRISEVDİ, A. (2000). Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Ölçekli Bir Sürdürülebilir Turizm Gelişme Modeli Önerisi, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Eylül-Aralık, (s: 149-159).
  • ÇEVİRGEN, A. (2003). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Ekoturizm ve Edremit Yöresi İçin Bir Model Önerisi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir.
  • Dunham, I. M. ‘Our Common Future’, http://www.ourcommonfuture.org (10.03.2009).
  • DODDS, R. (2007). Sustainable Tourism Policy – Rejuvenation or a Critical Strategic Initiative, Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 18 (2), (s: 277-298).
  • GARROD, B. ve FYALL, A. (1998). Beyond The Rhetoric of Sustainable Tourism, Tourism Management, 19 (3), (s: 199-212).
  • GUNN, C. A. (1994). Tourism Planning, Third Edition, Taylor&Francis, Washington.
  • HALL, M. C. (1999). Tourism Planning Policies, Processes and Relationships, Prentice Hall, London.
  • İRTEM, E. ve KARAMAN, E. (2004). Edremit Küçükkuyu Arasındaki Turizm Faaliyetlerinin Kıyı Alanlarına Etkisi ve Önerilen Yönetim Programı, İTÜ Dergisi/d Mühendislik, 3 (1), Şubat, (s: 3-14).
  • KARAMAN, E. (2003). Edremit Küçükkuyu Arasındaki Turizm Faaliyetlerinin Kıyı Alanlarına Etkisi, Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • LAI, K., LI, Y. ve FENG, X. (2006). Gap Between Tourism Planning and Implementation: A Case of China, Tourism Management, 27, (s: 1171-1180).
  • LEE, H. (1997). Social Carrying Capacity of Tourism Palnning at an Alternative Tourism Destination: Crowding, Satisfaction and Behaviour, Doctoral Thesis, Pennsylvania State University, Pennsylvania, USA.
  • MANSFELD, Y. ve JONAS, A. (2006). Evaluating the Socio-Cultural Carrying Capacity of Rural Tourism Communities: A “Value Stretch” Approach, Royal Dutch Geographical Society, 97(5), (s: 583-601).
  • MOWFORTH, M. ve MUNT, I. (1998). Tourism and Sustainability, Routledge, New York.
  • OLALI, H. (1990). Turizm Politikası ve Planlaması, İşletme Fakültesi Yayınları No: 228, İstanbul.
  • ÖZBEY, F. A. ‘Küreselleşme Sürecinde Sürdürülebilir Turizm Kalkınması’, http://www.econturk.org/Turkiyeekonomisi/kuresellesme.doc (16.10.2008.
  • ROHR, E. (1997). Planning for Sustainable Tourism in Old Havana, Cuba, Master Thesis, Carleton University, Ottawa, Canada.
  • SAARINEN, J. (2006). Traditions of Sustainability in Tourism Studies, Annals of Tourism Research, 33 (4), (s: 1121-1140).
  • SALKIM, M. (2007). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Turistik Ürün Çeşitlendirme Politikaları ve Antalya Örneği. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir.
  • SCHARPF, H. (1999). Sürdürülebilirlik Açısından Bölgesel ve Yerel Yönetimlerin Turizm Politikasındaki Görevleri, 21. Yüzyılda Sürdürülebilir Turizm Politikaları, Derleyen Semra Atabay, Yıldız Teknik Üniversitesi Basım-Yayın Merkezi, İstanbul, (s: 17-24).
  • SINCLAIR, D. ve JAYAWARDENA, C. (2003). The Development of Sustainable Tourism in the Guianas, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 15 (7), (s: 402-407).
  • USTA, Ö. (2008), Turizm, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • YAVUZ, E. ve ZIĞINDERE, Y. Ö. (2000). Sürdürülebilir Kalkınmanın Turizme Etkisi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (4), (s: 322-336).
  • YÜKSEL, F., BRAMWELL, B. ve YÜKSEL, A. (1999). Stakeholder Interviews and Tourism Planning at Pamukkale, Turkey, Tourism Management, 20, (s: 351- 360).
  • WTO (A World Tourism Organization Publication -UNWTO- developed with the assistance of WTO Consultant Edward Inskeep) (1994), National and Regional Planning, Thomson Learning, California.
  • WU, B. (2002). Regional Tourism Planning Principles, Tourism Management, 23, (s: 639-645).
  • “Our Common Future, Chapter 2: Towards Sustainable Development”.http:/www.un- documents.net/ocf-02.htm (10.03.2008).
  • http://www.kgm.gov.tr/ilce2asp (12.10.2009).
  • http://www.kazdaglari.com/yeri/yeri.html (01.09.2009).
  • http://www.kazdaglari.com/bitkiler/bitkiler.html (01.09.2009).
  • http://www.kazdaglari.com/kultur/antand/antand.html (01.09.2009). .
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA44BC97VC
Bölüm Derleme Makale
Yazarlar

Şefik Okan Mercan

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Mercan, Ş. O. (2010). TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(2), 35-47.
AMA Mercan ŞO. TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ. ASÜ İİBF Dergisi. Temmuz 2010;2(2):35-47.
Chicago Mercan, Şefik Okan. “TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2, sy. 2 (Temmuz 2010): 35-47.
EndNote Mercan ŞO (01 Temmuz 2010) TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2 2 35–47.
IEEE Ş. O. Mercan, “TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ”, ASÜ İİBF Dergisi, c. 2, sy. 2, ss. 35–47, 2010.
ISNAD Mercan, Şefik Okan. “TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ”. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2/2 (Temmuz 2010), 35-47.
JAMA Mercan ŞO. TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ. ASÜ İİBF Dergisi. 2010;2:35–47.
MLA Mercan, Şefik Okan. “TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 2, 2010, ss. 35-47.
Vancouver Mercan ŞO. TURİZMDE BÖLGESEL PLANLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: ALTINOLUK ÖRNEĞİ. ASÜ İİBF Dergisi. 2010;2(2):35-47.