Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tokat’ta Farklı Ekolojilerde Yetiştirilen Narince Üzüm Çeşidinin Fenolojik Gelişme Evreleri ve Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 2, 86 - 90, 31.10.2017

Öz

Narince Türkiye’nin en
önemli şaraplık üzüm çeşitlerinden birisidir. Bu çalışma 2014 vejetasyon
yılında Tokat Merkez, Erbaa ve Niksar ilçelerinde, üretici bağlarında Narince
üzüm çeşidinde yürütülmüştür. Üç farklı ekolojide Narince üzüm çeşidinin
fenolojik gelişme evreleri takip edilmiş ve etkili sıcaklık toplamları
hesaplanmıştır. Tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı en fazla
Merkez, en az Niksar ilçesinde olmuştur. Uyanmadan-hasada kadar olan dönemde
hesaplanan EST değerleri; Merkez, Erbaa ve Niksar lokasyonundaki bağlarda
sırasıyla 1885.91, 1842.96 ve 1908.81 gd olarak saptanmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 2016. Vikipedi Özgür Ansiklopedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Narince (Erişim tarihi: 05.01.2016).
  • Ateş, F., Uysal, H., 2017. Determinations of adaptation level of wine grape varieties in terms of climatic data in wine growing regions of Turkey. 40th World Congress of Vine and Wine, BIO Web of Conferences 9, 01027 (2017) DOI: 10.1051/bioconf/20170901027.
  • Cangi, R., Şen, A., Kılıç, D., 2008. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Kazova (Tokat-Turhal) Koşullarındaki Fenolojik Özellikleri İle Etkili Sıcaklık Toplamı (Est) İsteklerinin Saptanması. Tabad, 1(2): 45-48.
  • Cangi, R., Şen, A., Kılıç, D., Özgen, M., 2009. Kazova (Tokat) Ekolojisinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Optimum Hasat Zamanlarının Belirlenmesi. Türkiye 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, Bildiri Kitabı, Cilt:1, 5-9 Ekim, Salihli/Manisa, s. 278-286.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Maraşalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi, 253s.
  • Çelik, S., 2005. Bağcılık (Ampeloloji). Cilt: 1, Anadolo Matbaa Ambalaj San. ve Tic. Ltd. Şti. Düzeltilmiş Baskısı, Tekirdağ, 426s.
  • Eggeberger, W., Koblet, W., Mischeer, M., Schwarzenbach, H., Simon, J.L., 1975. Weinbau. Verlag Huber and Co. A.G., Frauenfeld, 187p.
  • Eichorn, K.W., Lorenz, D.H., 1977. Phaenologische Entwicklungs-stadien der Rebe. Nachrichtenbl, Dtsch, Pflanzenschutzdienstes (Braunschweig), 29: 119-120.
  • Gargın, S., Göktaş, A., 2015. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Eğirdir/Isparta Koşullarındaki Fenolojileri ve Bazı İklimsel Veriler. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): (2015), 254-260s. ISSN:1309-0550.
  • Kaya, M., Özdemir, G., 2015. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Diyarbakır Koşullarındaki Kalite Özellikleri ile Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): (2015), 199-209s. ISSN:1309-0550.
  • Kök, D., Çelik. S., 2003. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Etkili Sıcaklık Toplamı Gereksinimlerinin Belirlenmesi ve Bunun Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkisi. Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Dergisi B Serisi Fen Bilimleri, 4(1): 23-27.
  • Leeuwen, V., Friant, P., Chone, X., Treqoat, O., Koundouras, S. ve Doburdiev, D., 2004. Influence of Climate, Soil, and Cultivar on Terroir. Am. J. of Enol. and Vıtic., 55(3): 207-217.
  • Oraman, N., 1970. Bağcılık Tekniği II. Ankara Üni., Zir. Fak., Yay. : 470, Ders Kitabı No: 162, Ankara, 402s.
  • Özdemir, G., Tangolar, S., 2005. Diyarbakır ve Adana Koşullarında Yetiştirilen Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Fenolojik Devreler ile Etkili Sıcaklık Toplamı Değerleri ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye VI. Bağcılık Sempozyumu, Eylül, 2005, Tekirdağ. Cilt 2, s. 446-453.
  • Söğüt, A.B., Özdemir, G., 2015. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Diyarbakır Ekolojisindeki Fenolojik Özellikleri İle Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): (2015), 403-412s. ISSN:1309-0550.
  • Şensoy, R.İ.G., Balta, F., Cangi, R, 2009. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Van Ekolojik Koşullarındaki Etkili Sıcaklık Toplamı Değerlerinin Belirlenmesi. Harran Üniv. Zir. Fak. Der. 13(3): 49-59.
  • Tangolar, S., Özdemir, G., Tangolar, S.G., Ekbiç, H.B., Rehber, Y., 2010. TAGEP Proje No: 5.2.3.5-6-7 Üzüm Yetiştiriciliği, Çağlar Ofset Matbaacılık Hizmetleri, Adana, 47s.
  • Uzun, H.İ., 1996. Fercal Anacına Aşılı Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Der., 9(9): 40-60.
  • Uzun, İ., 2003. Bağcılık El Kitabı. Hasad Yayıncılık, Isbn 975-8377-33-7, 156s.
  • Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A., 1974. General Viticulture. Univ. Of California. Pres, Berkeley, 633p.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Çevre Bilimleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Tuba Bekar Bu kişi benim 0000-0003-2625-0684

Rüstem Cangi

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi 10 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Bekar T, Cangi R. Tokat’ta Farklı Ekolojilerde Yetiştirilen Narince Üzüm Çeşidinin Fenolojik Gelişme Evreleri ve Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi. TUBİD. 2017;1(2):86-90.