The aim of this study is to reveal the effect of university students' eating attitudes with family on eating behaviors and eating behaviors on fast-food consumption frequency. Data were collected with a questionnaire developed based on the literature. The data were obtained from 382 students at Kyrgyz-Turkish Manas University (KTMU). SPSS statistics program and Smart PLS 3.3.2 were used in the analysis of the data. As a result of the analysis, the "atmosphere in family meals", which is one of the dimensions of eating attitude with family, positively affects “cognitive constraint” from eating behaviors, and “cognitive constraint” negatively affects the frequency of fast-food consumption. On the other hand, "priority of family meals" from the dimensions of eating attitude with family has a positive effect on "uncontrolled eating behavior" from eating behaviors, and “uncontrolled eating behavior” has a positive effect on the frequency of fast-food consumption. These findings indicate the importance of eating with family for students to have a healthy nutrition and the necessity of taking various measures against unhealthy and unbalanced nutrition in order to reduce the frequency of fast-food consumption.
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin aile ile yeme tutumlarının yeme davranışlarına, yeme davranışların da fast-food tüketim sıklıklarına etkisini ortaya koymaktır. Literatüre bağlı olarak geliştirilen anket ile veriler toplanmıştır. Veriler, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde öğrenim gören 382 öğrenciden elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS istatistik programı ve Smart PLS 3.3.2 kullanılmıştır. Analiz sonucunda, aile ile yeme tutumu boyutlarından “aile yemeklerindeki atmosfer”, yeme davranışlarından “bilişsel kısıtlama davranışı”nı olumlu yönde etkilerken bilişsel kısıtlama davranışı fast-food tüketim sıklığını olumsuz olarak etkilemektedir. Diğer taraftan aile ile yeme tutumu boyutlarından “aile yemeklerinde öncelikler” boyutu yeme davranışlarından “kontrolsüz yeme davranışı” üzerinde olumlu bir etkiye sahipken, “kontrolsüz yeme davranışı” da fast-food tüketim sıklığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu bulgular, öğrencilerin sağlıklı beslenmeleri için aile ile yemek yemenin önemine ve fast-food tüketim sıklığını azaltmak için sağlıksız ve dengesiz beslenmeye karşı çeşitli önlemler alınmasına yönelik çalışmalar yapılmasının gerekliliğine işaret etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2020 |
Submission Date | November 30, 2020 |
Acceptance Date | December 24, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 2 Issue: 2 |